World Hearing Day top 50 – Geniet van muziek bescherm je oren

Op International Noise Awareness Day maakt de NVAB de nieuwe World Hearing Day top 50 (WHD top 50) bekend! Deze WHD top 50 is samengesteld uit nummers van muzikanten met tinnitus of gehoorklachten én nummers over oren en horen.

Tegenwoordig worden we voortdurend omringd door (ongewenste) geluiden. Regelmatige blootstelling aan langdurig hard of storend geluid (lawaai) kan leiden tot gehoorbeschadiging. Met de ‘internationale dag tegen lawaai’ hopen we samen meer bewustzijn te creëren voor de impact die lawaai op ons welzijn kan hebben en de gezondheid van mensen te vergroten. Het aantal bezoekers dat gebruik maakt van gehoorbescherming bij evenementen, festivals en concerten moet omhoog, want de geluidsvolumes zónder gehoorbescherming zijn schadelijk. Daarom gaat de NVAB door met de focus op preventie!

Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Daarom zet de NVAB hen graag in de spotlights en is er van 20 maart tot en met 15 april 2024 weer gestemd. 

De top 10 van de World Hearing Day top 50 is geworden:

1. In the air tonight – Phil Collins
2. Another day in paradise - Phil Collins
3. De vlieger - André Hazes
4. A sky full of stars - Coldplay
5. Tears in heaven - Eric Clapton
6. Für Elise - Ludwig van Beethoven
7. Nothing else matters - Metallica
8. Binnen zonder kloppen - De Dijk
9. I was made for lovin' you - KISS
10. Het is oké - Sor


>>> Luister de World Hearing Day top 50 - editie 2024 op Spotify

​​​​​​​Van muziek moet je kunnen blijven genieten

Muziek inspireert, prikkelt, ontspant, biedt herinneringen aan bepaalde momenten. Smaken verschillen en ook door de tijd ontdek je nieuwe muziekstijlen die je intrigeren. Maar wat nu als je minder kunt horen, als je niet meer kunt genieten van die ene muzikant. En wat nu als je als muzikant je vak niet goed meer kunt uitoefenen? Of niet goed meer kunt communiceren met je naasten, omdat je misschien wel door je beroep, te lang te veel geluid op je oren hebt ontvangen?

Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Daarom wil de NVAB hen in de spotlights zetten én tegelijk via een muziek top 50 de aandacht voor dit thema versterken. Dat Beethoven langzaam zijn gehoor verloor en bij het schrijven van zijn negende symfonie al stokdoof was, dat is intussen wel bekend. Maar ook artiesten van nu melden problemen. Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus. Signalen die ons allen zouden moeten aanzetten om zuiniger op onze oren te zijn.

Tips om je oren gezond te houden


 

Een gezond gehoor

Hoe goed hoor jij?

Een gezond gehoor is belangrijk om gezond en plezierig ouder te worden. Om te kunnen blijven genieten van muziek. Het draagt bij aan sociale relaties, heeft een positieve invloed op het welzijn en de hersenen en heeft impact op kansen op de arbeidsmarkt.

Weet jij of je gehoor nog gezond is? Neem een paar minuten de tijd om je eigen gehoor eens te testen. Of doe het samen, met vrienden, (groot)ouders, kinderen! Kies wel een rustige plek.

De online Oorcheck is goedgekeurd door VeiligheidNL Leiden University Medical Center en Amsterdam UMC.

Succes!