World Hearing Day top 50 – Geniet van muziek bescherm je oren
De World Hearing Day top 50 wordt op 3 maart bekend gemaakt. Deze top 50 is samengesteld uit nummers van muzikanten met tinnitus of gehoorklachten én nummers over oren en horen. Met de World Hearing Day top 50 vraagt de NVAB op positieve wijze aandacht voor de impact van gehoorklachten op het dagelijks leven en de noodzaak voor preventie.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 3 maart als jaarlijkse World Hearing Day uitgeroepen. Met een groeiende populatie van mensen met specifieke gehoorklachten wordt aandacht hiervoor steeds belangrijker. Daarom gaat de NVAB door met de focus op preventie zoals ook al tijdens de feestdagen is gedaan. Het aantal bezoekers dat gebruik maakt van gehoorbescherming bij evenementen, festivals en concerten moet omhoog, want de geluidsvolumes zónder gehoorbescherming zijn schadelijk. Resultaat is dat het aantal jongeren (maar ook ouderen) met gehoorklachten als tinnitus toeneemt.
De top 10 van de World Hearing Day top 50 is geworden:
- In the air tonight - Phil Collins
- Ik leef mijn eigen leven - André Hazes
- Binnen zonder kloppen - De Dijk
- Fix you - Coldplay
- I love it loud - Kiss
- Tears in Heaven - Eric Clapton
- Viva la vida - Coldplay
- Englishman in New York - Sting
- Scream & Shout - Will.I.Am (& Britney Spears)
- Against all odds - Phil Collins
>>> Luister de volledige World Hearing Day top 50 op Spotify
Van muziek moet je kunnen blijven genieten
Van muziek moet je kunnen blijven genieten
Muziek inspireert, prikkelt, ontspant, biedt herinneringen aan bepaalde momenten. Smaken verschillen en ook door de tijd ontdek je nieuwe muziekstijlen die je intrigeren. Maar wat nu als je minder kunt horen, als je niet meer kunt genieten van die ene muzikant. En wat nu als je als muzikant je vak niet goed meer kunt uitoefenen? Of niet goed meer kunt communiceren met je naasten, omdat je misschien wel door je beroep, te lang te veel geluid op je oren hebt ontvangen?
Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Daarom wil de NVAB hen in de spotlights zetten én tegelijk via een muziek top 50 de aandacht voor dit thema versterken. Dat Beethoven langzaam zijn gehoor verloor en bij het schrijven van zijn negende symfonie al stokdoof was, dat is intussen wel bekend. Maar ook artiesten van nu melden problemen. Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus. Signalen die ons allen zouden moeten aanzetten om zuiniger op onze oren te zijn.
Tinnitus, voorkomen is beter dan genezen
Er is steeds meer aandacht voor tinnitus. Mensen die last hebben van tinnitus (oorsuizen) ervaren dagelijks een vervelend bijgeluid, soms in dusdanig ernstige mate dat ze daar in hun functioneren enorme last van kunnen hebben. Voorkomen is beter dan genezen, dus alle aandacht die er is voor preventieve maatregelen tegen lawaaischade kunnen we alleen maar toejuichen.
Onderzoek (WHO rapport 2021) laat zien dat het aantal mensen dat gehoorverlies ervaart de komende jaren sterk zal groeien, tot 25% van de bevolking in 2050. Deze voorspelde groei komt niet alleen door de vergrijzing, maar heeft meerdere oorzaken. Het geluid waaraan we ons dagelijks blootstellen, al dan niet met hearables, leidt tot schade waarvan de effecten pas later merkbaar worden. En juist de impact van gehoorverlies, zowel in privé als werk, heeft verstrekkende gevolgen. Opgelopen gehoorschade is over het algemeen niet te herstellen.
Muzikanten met gehoorklachten
Muziek inspireert, prikkelt, ontspant, biedt herinneringen aan bepaalde momenten. Smaken verschillen en ook door de tijd worden nieuwe muziekstijlen ontdekt die intrigeren. Maar wat als iemand minder kan horen en niet meer kan genieten van die ene muzikant? Of als een muzikant zijn of haar vak niet goed meer kan uitoefenen?
Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus. Signalen die ons allen zouden moeten aanzetten om zuiniger op onze oren te zijn.
Ronde tafel muziek en gehoor
Gehoorverlies bij muzikanten heeft een direct en enorm effect heeft op hun leven. Het is een dusdanig onderdeel van je leven, van je identiteit; die ervaring met anderen delen is belangrijk. Hoe vertel je het bijvoorbeeld aan anderen. Hoe laat je ze beleven welke impact het op jou heeft? “Van het geluid zelf kan ik niet meer genieten, dus ik geniet nu van de inhoud”, vertelt rapper en componist Sor aan tafel bij Earline.
Juist bij beroepsmuzikanten treedt veel gehoorschade op, omdat ze zich (te) vaak in luide omstandigheden begeven. Terwijl een goed gehoor ontzettend belangrijk is om je werk goed te doen. Carmen de Jonge, rapper en componist Rosario Mussendijk (Sor), hoboïst Marc Stotijn, klinisch-fysicus audioloog Jan de Laat en fagottist Jos de Lange gingen met elkaar bij Earline aan tafel en in gesprek. Hoe geniet je van muziek bij een verminderd gehoor? En hoe functioneer je als musicus in die situatie?
Gaat jaarlijkse gehoorscreening bij jongeren het verschil maken
Zo’n 13% van de jongeren lijdt momenteel aan tinnitus en significant gehoorverlies. Naar mate de jaren verstrijken wordt gehoorverlies op een steeds jongere leeftijd een probleem. Wat zijn mogelijke oplossingen voor dit groeiende probleem? En zouden die echt een verschil kunnen maken? Vier Experts even hun ideeën over hoe dit probleem opgelost kan worden.
Volgens audioloog Marleen de Sloovere is het belangrijk om jongeren goed te informeren over gehoorschade. Social media is hiervoor heel belangrijk. En de toon moet juist positief zijn, in plaats van streng en disciplinered.
Jolet Woordes van de NVAB wil het van vele verschillende kanten aanpakken. Daarom moeten er meerdere dingen gebeuren: een strakkere geluidslimiet, meer voorlichting én gehoorscreening.
Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) wil dat er eindelijk eens actie ondernomen wordt rondom preventie van gehoorschade. “We zien al jaren dat de doelgroep die gehoorschade ondervindt steeds jonger wordt. Een overheid mag dan niet wegkijken!”
Volgens Martijntje Bakker, directeur bij VeiligheidNL, vindt dat er niet alleen meer voorlichting gegeven moet worden, maar ook meer kennis en inzicht en een extra screeningsmoment voor kinderen
Een gezond gehoor
Een gezond gehoor is belangrijk om gezond en plezierig ouder te worden. Om te kunnen blijven genieten van muziek. Het draagt bij aan sociale relaties, heeft een positieve invloed op het welzijn en de hersenen en heeft impact op kansen op de arbeidsmarkt.
Weet jij of je gehoor nog gezond is? Neem een paar minuten de tijd om je eigen gehoor eens te testen. Of doe het samen, met vrienden, (groot)ouders, kinderen! Kies wel een rustige plek.
De online Oorcheck is goedgekeurd door VeiligheidNL Leiden University Medical Center en Amsterdam UMC.
Succes!