Werk en gehoor

Vanuit de Arbowet, die uit 1980 dateert en steeds meer is aangescherpt, is er aandacht voor lawaai op de werkvloer. Toch werken jaarlijks nog steeds meer dan 900.000 mensen in een lawaaiige omgeving. Een werkomgeving zoals een kantoortuin wordt ook steeds meer als lawaaiig ervaren. In de evenementen-branche zijn afspraken gemaakt over de volumes die gehanteerd mogen worden, maar daar zijn er ook discussies over de duur en de mate waarin deze geluidsniveaus “veilig” kunnen worden genoemd.

Gehoorverlies ontstaat langzaam en heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Daarbij zijn werkgever en werknemer beide verantwoordelijk. Ook bij evenement-en en in de horeca- geldt een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor dat wat gezond is. De effecten van gehoorverlies op de werkvloer blijken enorm. Uit een studie van zorgverzekeraar CZ blijkt een verhoogde kans op ziekteverzuim. Ook de kans op extra vermoeidheidsklachten, burn-out en arbeidsongeschiktheid blijkt hoger.

Daarom gaan we met partners als de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en werkgevers- en werknemersorganisaties een programma opzetten om dit probleem nader te verkennen. Ook willen we pilots opzetten om te zien waar en hoe we gehoorverlies sneller kunnen opsporen en mogelijk voorkomen.

Onderschat lawaai op de werkvloer niet langer

Uit FNV-onderzoek blijkt dat zo’n 2 miljoen mensen last hebben van lawaai op het werk. Naast alle aandacht voor gehoorklachten door geluidsoverlast bij festivals en andere gelegenheden waar (harde) muziek wordt gedraaid, verdiend ook geluidsoverlast op de werkplek volledige aandacht. Denk hierbij aan werknemers die in de bouw werken, maar ook aan werknemers die bijvoorbeeld machinist zijn, of in het onderwijs, zwembaden en kinderopvang werken. Als je jezelf niet binnen de afstand van een meter goed verstaanbaar kan maken, is het geluid zo hard dat de werkgever maatregelen moet treffen. Dit is met regelmaat niet het geval, dus dan is gehoorbescherming belangrijk. Er is dus meer aandacht nodig voor de risico’s rondom geluid op de werkvloer.

Meer informatie kan je lezen in het artikel “Onderschat lawaai op de werkvloer niet langer”: 

Onderschat lawaai op de werkvloer niet langer | Opinie | AD.nl

Of luister naar het radio interview van Kitty Jong (Vicevoorzitter FNV):

'Werkgevers moeten meer doen aan lawaai op de werkvloer' | NPO Radio 1

Hoe hoort het op de werkvloer?

In 2030 hebben circa 800.000 werkenden te maken met gehoorverlies. Zij melden zich vaker ziek dan goedhorenden, door vermoeidheid en concentratieproblemen. Lawaai op de werkvloer maakt het nog erger: denk aan pratende en bellende collega’s, geroezemoes in de gang of printers en andere apparaten die geluid produceren. Als de geluidsomgeving verbetert, functioneren niet alleen slechthorenden een stuk beter, maar heeft het ook een positief effect op goedhorenden. De productiviteit kan zelfs een stijging opleveren van 9%.

Werken aan de oplossing

Met financiering van Instituut Gak slaan een aantal partijen de handen ineen om werknemers in een aantal organisaties vitaal en inzetbaar te houden. Hoe? Door het starten van een pilot bij negen werkgevers om bewustwording te creëren als het gaat om minder horen en hinderlijk geluid op de werkvloer. Via een vragenlijst geven werknemers aan waar ze last van hebben, een geluidscamera meet waar (te) veel geluid binnenkomt en voor iedereen is er een gehoortest. Daarna volgen verbetervoorstellen. Dat kan heel simpel, bijvoorbeeld door apparatuur te verplaatsen of akoestische panelen aan te brengen. Soms is er meer nodig, zoals het maken van werkafspraken, bijvoorbeeld over waar mensen wel en niet kunnen bellen. 

Het resultaat

Werknemers zijn zich bewust van de invloed van gehoorverlies en hinderlijk geluid op hun functioneren. Wie een hoortoestel nodig heeft, gaat naar de audicien en werkgevers en bedrijfsartsen weten hoe ze het probleem aan kunnen pakken. Uiteindelijk leidt dit tot minder uitval en ziekteverzuim en werknemers die vitaal en duurzaam inzetbaar zijn.

Unieke samenwerking

Dit pilotproject is een unieke samenwerking tussen veel partijen: patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS, Heart2Hearaudicienorganisatiesbedrijfsartsen, werkgevers en werknemers. Financiering komt van Instituut Gak.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit project kun je contact opnemen met projectleider Judith Veen (Heart2Hear) via judith.veen@heart2hear.nl