apr
Noise Awareness Day: Wat betekent muziek voor jou?
Vandaag is het International Noise Awareness Day, de dag waarop we samen aandacht besteden aan lawaai en meer bewustzijn willen creëren voor de impact die lawaai op ons welzijn kan hebben. De NVAB doet dat dit jaar met het actualiseren van de World Hearing Day top 50 (WHD top 50) en door een aantal mensen uit de branche en ervaringsdeskundigen vragen wat muziek voor hen betekent.
Muziek inspireert, prikkelt, ontspant, biedt herinneringen aan bepaalde momenten. Smaken verschillen en ook door de tijd ontdek je nieuwe muziekstijlen die je intrigeren. Maar wat betekent dit voor mensen die minder kunnen horen en niet meer op die manier kunnen genieten van die ene muzikant? Wat doet dit met muzikanten die te lang te veel geluid op hun oren hebben ontvangen? Of met werkenden die hun beroep niet goed meer kunnen uitoefenen?
Gehoorverlies is een zwaar onderschat risico met enorme gevolgen. Dat Beethoven langzaam zijn gehoor verloor vanaf zijn 26e en op zijn en zijn negenenveertigste volledig doof was is bekend. Maar ook artiesten van nu melden problemen. Denk aan Sting, Phil Collins, André Hazes en ook rapper Ros (Rosario Mussendijk), de winnaar van Maestro 2022, leidt aan tinnitus. Dit zou toch een wake-up call voor ons allen moeten zijn om zuiniger op onze oren te zijn.
De NVAB vroeg Carmen de Jonge, Renate Termaten, Richard Zoetemelk, Barbra Poppelaars en Anneroos Blok wat muziek voor hen betekent. Ook geven zij aan welk nummer volgens hen in de WHD top 50 zou moeten staan.
========================
Carmen de Jonge, voorzitter NVAB
Wat muziek voor mij betekent is een hele brede vraag. Waar ik vroeger eigenlijk altijd muziek had opstaan, en dan vooral pop muziek, is dat nu toch anders. Het ligt er aan waar ik ben, welk moment het op de dag is of dat ik een concert bezoek. Ik ben door de jaren heen veel meer soorten muziek gaan waarderen. Ik kan nu bijvoorbeeld ook enorm genieten van de cello suites van Bach, maar ook van Thelonious Monk. En mijn zoon trakteert me op hele goede hiphop.
Sting - Every breath you take
Muziek brengt je zoveel; het verbindt, geeft een herinnering en zet je soms ook in een andere mindset. Maar oude voorkeuren heb ik natuurlijk ook nog steeds, denk aan old scool Fleetwood Mac, Björk, Amy Winehouse of Portishead. Als oude Police fan kies ik dan toch voor het nummer Every breath you take van Sting.
Renate Termaten, ervaringsdeskundige
Muziek is voor mij ontspanning. Ik hoef even niet ‘aan te staan’ maar kan gewoon alleen genieten van de muziek. Mijn slechthorendheid begon al vroeg en daarom vind ik vooral oudere nummers heerlijk om naar te luisteren. Deze worden gemakkelijker door de hersenen herkend en daarom ‘versta’ ik deze nummers ook beter. Nu de technologie het mogelijk maakt dat ik mijn telefoon via bluetooth aan mijn processor kan koppelen, kan ik nog meer genieten van muziek. Zo komt de muziek via beide oren rechtstreeks binnen. Dat is een geweldige ervaring!
Against all odds - Phil Collins
Het nummer Against All Odds zou wat mij betreft in de top 10 moeten staan. Naast dat ik dit een prachtig nummer vind, is het ook een heel toepasselijk nummer, omdat doven en slechthorenden vaak nog niet gezien of gehoord worden.
Richard Zoetemelk, Managing Director WS Audiology Benelux
“Muziek is voor mij een verrijking van het leven. Je kunt er op dansen, het kan je helpen te ontspannen of terugbrengen naar mooie herinneringen. Muziek heeft vele kanten en invloeden en is voor iedereen anders. Om te kunnen blijven genieten van muziek is het wel van belang je ook bewust te zijn van de risico’s van muziek. Vooral als deze langdurig te hard wordt beluisterd. Preventie is dan het sleutelwoord. Zet de muziek wat zachter of, als je naar een concert gaat, neem je gehoorbeschermers mee!
Against all odds - Phil Collins
En mijn favoriete nummer voor de WHD top 50? Dat moet een nummer van Phil Collins zijn, Against all Odds. De gelijknamige film uit 1984 heeft indertijd een enorme indruk op me gemaakt als tiener. En wanneer ik de muziek weer hoor, neemt het met terug naar die tijd. Als Phill nou eens wat aan preventie had gedaan, .....”
Barbra Poppelaars, ervaringsdeskundige
Muziek is voor mij beleving. Muziek verbindt en ik vind het fijn om samen te luisteren. Als ik een liedje voor de eerste keer hoor, dan luister ik vooral naar de melodie, de beats en de tonen. De tekst moet ik echt een keer mee kunnen lezen, voordat ik kan horen wat er gezongen wordt. Ik denk dat ik in de loop der jaren best wel veel eigen teksten heb gecreëerd op muziek. Met de komst van de moderne technieken kan ik mijn hoorapparaat verbinden met bluetooth waardoor ik de teksten beter meekrijg en veel bewuster naar muziek ben gaan luisteren. Muziek is toegankelijker geworden en heeft voor mij meer duiding en nog meer beleving gekregen.
Kiss - I was made for lovin' you
Mijn favoriete nummer dat ik graag in de top 10 van de WHD top 50 terug zie is ‘I was made for lovin’you’ van Kiss. De beat, de power alles aan dit nummer is te gek! Ik associeer dit nummer met leuke momenten van vroeger.
Anneroos Blok, secretaris NVAB
Muziek betekent voor mij mijn gedachten verzetten. Of dit nu is om mijn hoofd leeg te maken, herinneringen op te halen, ergens voor in de stemming te komen of om even helemaal op los te gaan. Ik gebruik muziek ook om mijn liefde voor de Italiaanse en Franse taal bij te houden. Ik luister dan graag naar Zucchero, Luciano Ligabue en Jovanotti. Mijn Italiaanse guilty pleasure is Raffaëla Carrà, haar muziek brengt mij terug naar mijn onvergetelijke studietijd in Italië. Zodra we voor vakanties de Franse grens over zijn gestoken staat Radio Nostalgie op. Heerlijk even meezingen met Une belle histoire en pour un flirt avec toi. Mijn muzieksmaak is nogal variërend. Van Ludovico Einaudi tot Scooter en van Veul Gère tot Air.
Coldplay - The Scientist
Voor deze top 50 gaat mijn stem naar The Scientist van Coldplay. Voor mij het mooiste nummer van Coldplay, heerlijk puur zonder te veel toeters en bellen die Coldplay later wel is gaan gebruiken. In mijn middelbare schooltijd heb ik dit nummer grijs gedraaid. Het brengt mij weer even terug naar die zorgeloze pubertijd.
Preventie
Met een groeiende populatie van mensen met specifieke gehoorklachten is aandacht hiervoor van groot belang. Daarom blijft de NVAB aandacht besteden aan preventie. Daarbij is één van de doelstellingen dat meer mensen zich bewust worden van het risico van te veel en te hard geluid. Zo moet het aantal bezoekers dat gebruik maakt van gehoorbescherming bij evenementen, festivals en concerten omhoog, want de geluidsvolumes zónder gehoorbescherming zijn schadelijk.
Geniet van muziek, bescherm je oren!